ЄС помічає спроби послабити боротьбу з корупцією в Україні - євродепутати

Четвер, 22 березня 2018, 19:16

Усі спроби пом'якшити досягнутий прогрес у боротьбі з корупцією в Україні не залишаються непоміченими в Європейському союзі.

Про це йдеться у заяві депутатів Європарламенту за підсумками конференції щодо антикорупційних реформ в Україні, яка була організована у Брюсселі.

"Зокрема, ми були стурбовані тим, що закон, який зобов'язує активістів громадянського суспільства, які працюють у сфері боротьби з корупцією, подавати електронну декларацію активів навряд чи буде переглянутий найближчим часом. І, можливо, принаймні ще на один рік затримується створення Вищого антикорупційного суду, який вже багато місяців обговорюється. Ми бачимо, на жаль, великий опір і не можемо виділити значні кошти на Україну - невстановлення ефективної системи перевірки декларувань активів, наприклад, була однією з причин недавнього скасування останнього траншу макрофінансової допомоги Україні у 600 мільйонів євро", - йдеться у заяві.

В той же час євродепутати підкреслили, що всі процеси, які сприяють боротьбі з корупцією, заслуговують подальшого заохочення та консолідації.

"Наш обмін думками показав, що є підстави для надії, оскільки боротьба з корупцією здійснюється не тільки шляхом створення відповідних інституцій, але також завдяки вражаючому різноманіттю галузевих заходів, які рішуче сприяють закриттю простору для корупції у багатьох сферах. Реформи в енергетичному секторі, приватизація державних підприємств, процес децентралізації або нові інструменти для державних закупівель в цьому відношенні відіграють величезну роль", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, в березні 2017 року парламент прирівняв антикорупційних активістів до представників влади і зобов’язав їх подавати "декларації осіб, уповноважених на здійснення повноважень держави".

Єврокомісія закликала негайно скасувати е-декларування, цей заклик підтримали США, Рада Європи, низка країн-партнерів.

Минулого тижня Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

Президент Петро Порошенко неодноразово обіцяв партнерам, що він подасть проект щодо скасування цієї норми. Звучали навіть строки – після зустрічі президента з комісаром Йоганнесом Ганом останній заявив, що зміни мають бути схвалені вже до липня 2017 року.

Однак 22 березня Ддепутати Верховної Ради навіть не проголосували про включення до порядку денного законопроектів про відтермінування е-декларування для членів громадських організацій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.