Торгова війна на паузі: мита США на сталь і алюміній поки не діятимуть для ЄС

П'ятниця, 23 березня 2018, 09:19

Президент США Дональд Трамп вирішив на деякий час звільнити Євросоюз від мит на сталь та алюміній.

Про це у четвер, виступаючи перед фінансовим комітетом Сенату США, повідомив американський торговий представник Роберт Лайтхайзер, пише Associated Press.

Трамп планує ввести тарифи в розмірі 25% на імпортну сталь і 10% на імпорт алюмінію – торгові санкції, спрямовані передусім проти Китаю, який продає у світі дешеві сталь та алюміній. Окрім ЄС, режим нових тарифів не поширюватиметься також на Австралію, Південну Корею, Аргентину і Бразилію.

Лайтхайзер пояснив, що тарифи тимчасово не діятимуть щодо країн, які беруть участь в різних етапах торгових переговорів з США. Сполучені Штати також ведуть консультації з Канадою і Мексикою в спробі переглянути Північноамериканську угоду про вільну торгівлю.

Лайтхайзер сказав, що торговий дефіцит США вказує на те, що глобальні правила торгівлі іноді ускладнюють експорт американських компаній. Адміністрація "прагне побудувати кращу, більш справедливу систему глобальних ринків, яка призведе до підвищення рівня життя для всіх американців", - сказав Лайтхайзер.

Президент США Дональд Трамп оголосив про рішення запровадити мита на сталь та алюміній ще 8 березня. Рішення має набути чинності у сьогодні, 23 березня.

Європейський Союз пригрозив Сполученим Штатам жорсткими кроками у відповідь. Зокрема, опублікував список американських товарів, які готовий обкласти митами, якщо Трамп не скасує введення тарифів для ЄС.

Читайте також: "Трамп готує світову торговельну війну: чим ризикує Україна".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.