Скандальний польський закон в дії: замість поляків-колабораціоністів – українці

П'ятниця, 23 березня 2018, 10:26

У Польщі було скасовано виступ мера ізраїльського міста Кір'ят-Бялік після того, як польська сторона цензурувала його промову, у якій були згадки про участь поляків в Голокості.

Про скандал пишуть ізраїльські ЗМІ, зокрема, англомовна версія ізраїльського видання Ynet News.

Мер ізраїльського міста Кір'ят-Бялік Елі Дукорські мав виступити перед ізраїльськими студентами та польською молоддю у місті Радомско 19 березня. Перед заходом він відправив текст свого виступу на переклад до Польщі, але польська сторона повернула його у цензурованому вигляді.

"Я підготував промову, яка ґрунтувалась на особистому досвіді моєї матері під час Голокосту. Ми передали промову на переклад польською і отримали відповідь з вимогою цензурувати події, до яких причетні поляки, та писати, що до них причетні українці, а замість "нацисти" писати "німецькі нацисти", - розповів Дукорські.

За словами Дукорські, його також попросили не згадувати поляків, що видавали німцям євреїв, та змінити кількість єврейських жертв, убитих поляками під час війни.

Дукорські погодився вилучити з промови слова про 200 тисяч жертв. Але опісля його попросили внести зміни, на які він не міг погодитися.

У результаті місцева влада Радомска повідомила Дукорські, що спільну з поляками церемонія скасована. Мер прочитав свою оригінальну промову без змін лише перед ізраїльськими студентами.

"Деякі речі неможливо приховати. Це класичний випадок заперечення Голокосту", - прокоментував він.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів та штрафи і тюремні терміни за згадки про причетність поляків до Голокосту.

Водночас Анджей Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону про Інститут національної пам’яті, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.