Лідери ЄС засудили Туреччину за незаконні дії в Егейському морі

П'ятниця, 23 березня 2018, 15:04

Лідери країн Євросоюзу засудили незаконні дії Туреччини у Східному Середземномор'ї та Егейському морі та підкреслили свою повну солідарність з Кіпром та Грецією.

Про це йдеться у висновках Європейської ради за підсумками саміту лідерів ЄС у Брюсселі.

"Європейська рада терміново закликає Туреччину припинити ці дії та поважати суверенні права Кіпру на вивчення та експлуатацію своїх природних ресурсів відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права", - йдеться у висновках.

Лідери ЄС нагадали Туреччині про зобов'язання поважати міжнародне право та добросусідські відносини та закликали нормалізувати відносини з усіма державами-членами ЄС, включаючи Республіку Кіпр.

"Європейська рада висловила серйозну стурбованість з приводу тривалого затримання громадян ЄС у Туреччині, включаючи двох грецьких солдатів, і закликає до швидкого та позитивного вирішення цих питань в діалозі з державами-членами", - йдеться у документі.

Нагадаємо, Туреччина виступає проти буріння, заявляючи, що це порушує права турків-кіпріотів на природні ресурси Кіпру.

23 лютого турецькі військові кораблі влаштували переслідування розвідувального судна італійської нафтогазової компанії  ENI у виключній економічній зоні Кіпру і погрожували потопити його.

Турецькі військові кораблі декілька тижнів блокують у Середземному морі бурову установку італійської енергетичної фірми ENI, яка мала розпочати роботи із пошуку газу біля берегів Кіпру.

В Анкарі заявляють, що пошук газу обмежує права турків-кіпріотів щодо ресурсів острова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.