У Кишиневі проходить мітинг прихильників об’єднання Молдови і Румунії

Неділя, 25 березня 2018, 12:40

Прихильники об’єднання Молдови і Румунії проводять у Кишиневі масштабну акцію, присвячену сторіччю приєднання Бесарабії до Румунії.

Про це повідомляє видання Newsmaker.

Організатором акції в честь 100-річчя так званої унірі виступив "Альянс століття", що об'єднує уніоністські організації Молдови і Румунії. Організатори назвали свій захід "Великими національними зборами" і запросили на нього молдовських і румунських політиків. Також будуть присутні представники місцевої влади з районів і населених пунктів, які підтримали кампанію уніоністів і підписали символічні декларації про приєднання до Румунії.

У переддень акції багато говорили про можливість провокацій і зіткнень між уніоністами і прихильниками молдовської державності. Організатори акції, втім, запевнили, що готують мирний захід і не мають намір дестабілізувати ситуацію. Вони також попросили МВС і спецслужби забезпечити безпеку учасників акції і не допустити провокацій.

До силовикам звернувся і президент Молдови Ігор Додон, закликавши їх "відповідально виконувати свій обов'язок і запобігати будь-якій ескалації вуличних настроїв". Своїх прихильників і "всіх людей доброї волі" Додон закликав не брати участь в заходах 25 березня, які можуть бути "не тільки провокаційними, але і насильницькими". Прихильників державності президент закликав не виходити на контрманіфестації в день уніонистського маршу, щоб не дати приводу для провокацій.

Сам Додон, як відомо, категорично протии ідеї об'єднання Молдови і Румунії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.