Спілка угорців Закарпаття: скасування закону Ківалова-Колесніченка обмежило права нацменшин

Середа, 7 березня 2018, 12:45

Товариство угорців Закарпаття розкритикувало скасування мовного закону Ківалова-Колесніченка, заявивши, що рішення Конституційного суду України порушує права національних меншин.

Про це йдеться у заяві "Товариства угорської культури Закарпаття", повідомляє видання "Закарпаття онлайн".

"Скасування цього сприятливого для національних меншин закону викликає занепокоєння, оскільки наразі немає діючого спеціального закону, який регулював би практичне застосування мов, а нормативно-правові акти використовуються тільки в тих сферах, які передбачені в галузевому законодавстві", - ідеться у заяві.

"Ми вважаємо, що рішення Конституційного суду призвело до суттєвого обмеження прав використання мов нацменшин. Ми також стурбовані тим, що до Верховної ради подані такі законопроекти про мову, які можуть призвести до подальших правових обмежень", - наголошують представники угорської національної меншини.

У заяві висловлюється сподівання, що український парламент в подальшому буде приймати закони, "які відповідають європейським стандартам, враховують міжнародні зобов'язання".

Крім того, угорці наполягають, що в процесі розробки відповідних законів повинні брати участь представники національних меншин, зокрема, угорська меншина.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Конституційного суду України щодо мовного закону Ківалова-Колесніченка свідчить про "брутальну атаку" української влади на право меншин розмовляти рідною мовою.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує, що національні меншини в Україні не повинні непокоїтись у зв'язку зі скасуванням мовного закону Ківалова-Колесніченка.

Нагадаємо, 28 лютого Конституційний суд України визнав мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка неконституційним через грубі порушення під час процедури його схвалення.

Цей закон, який був прийнятий Радою в липні 2012 року, передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.