У Польщі відзначатимуть День пам’яті поляків, які рятували євреїв

Середа, 7 березня 2018, 13:22

Сейм Польщі ухвалив закон про встановлення 24 березня Національним днем пам’яті поляків, які рятували євреїв під час німецької окупації.

За прийняття закону проголосували 309 депутатів, проти був 21 парламентарій, повідомляє "Польське радіо".

24 березня німецькою жандармерією у селі Маркова на Підкарпатті було вбито сім’ю Ульмів, а також євреїв, яких вони переховували. Згідно з президентським проектом, це буде державне свято.

Депутат Даріуш Піонтковський від імені керівної партії "Право і справедливість" перед голосуванням підкреслив, що закон потрібний для протистояння брехні, яка поширюється про Польщу на міжнародній арені.

У преамбулі до закону депутати вшанували польських громадян, "героїв, які в акті героїчної відваги, неймовірної мужності, співчуття та міжлюдської солідарності, вірні найвищим моральним цінностям, велінням християнського милосердя та традиції суверенної Польщі, рятували своїх єврейських сусідів від Голокосту, спланованого та реалізованого німецькими окупантами".

В аргументації говориться, що завдяки ухваленню закону, "суверенна Польща, маючи намір вшанувати пам’ять мільйонів жертв Голокосту та співвітчизників, котрі рятували їх, відчуває свій обов’язок захищати правду про те, що сталося під час окупації країни гітлерівським Третім рейхом".

Цей законопроект ще повинен затвердити Сенат Польщі.

Нагадаємо, польський закон про Інститут національної пам’яті, що передбачає покарання за заперечення злочинів "українських націоналістів", а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту, набрав чинності 1 березня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.