Електронні годинники по всій Європі відстають через спір Сербії та Косова

Середа, 7 березня 2018, 18:29

Суперечка Сербії та Косова щодо їхньої енергосистеми стала причиною сповільнення цифрових годинників у 25 країнах Європи.

Про це повідомляє Reuters.

Як писала "ЄвроПравда", жителі 25 країн Європи виявили, що цифрові годинники, вбудовані в їхню побутову техніку, почали йти з відставанням від реального часу. Годинники у будинках від Іспанії до Туреччини та від Нідерландів до Польщі з середини січня почали показувати час з відставанням у 6 хвилин.

Річ у тому, що час цифрових годинників, вмонтованих у техніку, вираховується за допомогою частоти струму, а не кварцового генератора. Однак протягом останнього часу частота енергомережі почала падати, оскільки їй бракувало необхідної енергії, що й призвело до відставання годинників.

У березні європейська мережа системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E оголосила, що з середини зими в електромережі спостерігалися відхилення, через що середня частота знизилася до 49,996 герца замість необхідних 50.

Як з’ясувалося, причиною цьому є суперечка Косова та Сербії. Виявляється, на території Косово було використано більше енергії, ніж виробляє Косово. А уряд Сербії, відповідальний за підтримку балансу мережі у Косові, не впорався зі своїми зобов'язаннями.

"Відхилення (від часу. – Ред.) припинилося напередодні після того, як Косово вжило деяких заходів, але буде потрібен якийсь час, щоб повернути систему в норму", - заявила Reuters прес-секретар ENTSO-E Сюзанна Ніc. З її слів, ризик може залишитися, якщо не буде знайдено політичного вирішення проблеми.

Політична суперечка Косова та Сербії зосереджена в основному на регуляторних питаннях та роботі мережі. Ситуацію ще більше ускладнює той факт, що Белград досі не визнає Косово, відзначає агентство.

"Ми намагатимемося виправити технічні проблеми до кінця цього тижня, але відповідь на те, хто має компенсувати цю втрату, має бути знайдена", - заявила Ніс.

ENTSO-E закликала європейські уряди вжити швидких дій та тиснути на Косово та Сербію, щоб вирішити цю проблему, яка також перешкоджає інтеграції енергетичного ринку країн Західних Балкан, на чому наполягає Євросоюз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.