В Естонії повідомили про засуджених у 2017 році російських шпигунів

Четвер, 12 квітня 2018, 13:46

В Естонії у 2017 році засудили кількох осіб, які здійснювали шпигунство на користь Росії, ще один підозрюваний чекає суду.

Про це пише Delfi.ee з посиланням на дані Поліції безпеки Естонії.

Як зазначається у повідомленні, 10 грудня 2017 року був затриманий громадянин Естонії Ілья Тихановський. Його підозрюють у "створенні чи підтриманні зв'язків з іноземною державою, іноземною організацією або особою, що діє за завданням іноземної держави, з метою держзради".

Згідно з підозрою, Тихановський працював на ГРУ Росії і повинен був займатися збором інформації про держканцелярію та інші важливі державні об'єкти, а також виконувати інші завдання. У поліції зазначають, що спрямована проти Естонії розвідувальна діяльність ГРУ в останні роки стала більш інтенсивною.

17 жовтня 2017 року суд покарав позбавленням волі строком на п'ять років громадянина РФ Михаїла Петрова за "дії ненасильницького характеру, вчинені іноземцем і спрямовані проти незалежності, суверенітету або територіальної цілісності Естонської Республіки".

Згідно з наявними даними, Петров співпрацював з ФСБ з 90-х і займався збором і передачею інформації в тому числі про будівлі, працівників, транспортні засоби Поліції безпеки, а також про людей, пов'язаних з співробітниками служби. Також в його завдання входило створення контактів з жителями Естонії, розвиток і підтримка цих контактів, збір інформації про людей і їх кола спілкування.

4 жовтня 2017 року остаточне рішення отримала справа Альберта Проворнікова, який має подвійне громадянство. За змову проти Естонії суд покарав чоловіка тюремним ув'язненням терміном на три роки. Проворніков за завданням ФСБ повинен був збирати інформацію про певні військові об'єкти Естонії.

Згідно з пред'явленими в кінці минулого року підозрами, Проворніков був частиною злочинного угрупування, що діє з 2013 року і займається контрабандою та шахрайством в Південній Естонії.

Також 4 листопада 2017 року на Нарвському митному пункті затримали громадянина РФ Алексєя Васильєва, який, серед іншого, підозрювався у скоєнні кіберзлочинів з метою шпигунства. 21 березня 2018 року Харьюський повітовий суд покарав Васильєва позбавленням волі строком на чотири роки.

Нагадаємо, 9 січня 2017 року засудили громадянина РФ Артема Зінченка, який у травні був визнаний винним у ненасильницьких діях проти Естонії. Зінченко отримав п'ять років в'язниці, але був обміняний на затриманого в Росії Райво Сусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: