Лабораторія Портон-Дауна не встановлювала походження "Новічка" - Sky News

Вівторок, 3 квітня 2018, 18:41

Британський телеканал Sky News повідомив, що науковці з британської лабораторії Портона-Дауна не встановили походження нервово-паралітичної речовини "Новічок", якою отруїли Сергія та Юлії Скрипалів.

Гері Айткенхед, виконавчий директор оборонної науково-технічної лабораторії в Портон-Дауні, сказав Sky News, що вони не змогли довести, що речовина була виготовлена в Росії.

За його словами, вчені змогли тільки ідентифікувати речовину як "Новічок".

"Ми не визначили точне джерело походження, але ми надали наукову інформацію уряду, який потім використав цілий ряд інших джерел, щоб зробити висновки, до яких ви дійшли", - заявив Айткенхед.

За його словами, встановлення походження речовини потребує "інших матеріалів", деякі з яких ґрунтуються на основі розвідувальних даних, доступ до яких має уряд.

"Наша робота полягає в тому, щоб надати наукові дані про те, що це за нервовий агент, ми виявили, що він конкретно з цієї сім'ї, і він військового класу, але нашою роботою не є встановлювати, де він був виготовлений", - додав Айткенхед.

Айткенхед підтвердив, що виготовлення речовини вимагає "надзвичайно складних методів, якими може володіти лише гравець на рівні держави".

У британському уряді заявили, що Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новічок", яку в минулому розробляла Росія. 

Глава МЗС Британії Борис Джонсон повідомив про наявність доказів, які свідчать про розробку та накопичення "Новічка" Росією.

19 березня до Британії прибули експерти ОЗХЗ, щоб провести незалежний аналіз речовини, якою отруїли Скрипаля та його доньку.

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) у середу проведе зустріч щодо отруєння Сергія Скрипаля та його доньки в Солсбері.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.