Трамп пообіцяв країнам Балтії допомагати у стримуванні Росії

Середа, 4 квітня 2018, 08:41

Президент США Дональд Трамп заявив, що США залишаться вірним союзником країн Балтії і пообіцяв допомагати у стримуванні Росії.

Про це він заявив на прес-конференції з президентами Литви, Латвії та Естонії, повідомляє портал ERR.

Трамп підкреслив, що США завжди підтримували суверенітет країн Балтії і ніколи не визнавали радянську окупацію.

Президент США похвалив країни Балтії за те, що вони є хорошими союзниками по НАТО і виконують свої зобов'язання по відрахуванню 2% ВВП в оборонний бюджет. Він висловив сподівання, що приклад країн Балтії будуть наслідувати й інші країни.

За його словами, Сполучені Штати залишаються вірним і сильним союзником країн Балтії.

Крім того, Трамп пообіцяв в опублікованій у вівторок Декларації безпеки США та країн Балтії, що він буде періодично відправляти в країни Балтії американських військових для стримування Росії та зміцнення повітряної безпеки регіону.

"Сполучені Штати мають намір продовжувати періодичну відправку до країни Балтії солдатів для посилення стримування і підтримки зусиль Естонії, Латвії і Литви у розвитку національної оборони", - йдеться у спільній декларації.

"Ми будемо продовжувати аналізувати нові ідеї і можливості, у тому числі в протиповітряної оборони на двосторонній основі і в НАТО, для зміцнення стримування у всьому регіоні", - йдеться в документі.

У декларації підтверджується тверда прихильність до статті 5 Вашингтонського договору, яка підтверджує принцип колективної оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.