У Дуди заявили, що Україна не виконує домовленостей щодо ексгумації поляків

Четвер, 5 квітня 2018, 13:14

Україна не виконує домовленостей щодо ексгумації тіл поляків, які були досягнуті Петром Порошенком і Анджеєм Дудою у Харкові в грудні минулого року.

Про це заявив глава канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський в інтерв'ю Dziennik.pl.

"Думаю, що українська сторона недооцінює масштаб розчарування поляків через невиконання Україною умов, які були прийняті під час зустрічі президентів у Харкові з питання ексгумації. Ми дали мандат довіри, яким знехтували. Нерозуміння масштабів руйнування довіри з боку українців дивне для мене", - сказав Щерський.

При цьому він запевнив, що Польща відновить пам'ятник українцям (воякам УПА) на кладовищі у Грушовичах під Перемишлем.

"У польських Грушовичах лежать поховані українці, пам'ятник буде відновлено, тому що ми захищаємо кладовища. Немає проблем", - зазначив Щерський.

Він нагадав, що українська сторона висловлювала стурбованість через нібито невідповідність місця поховань з місцем встановлення пам'ятника. 

"З усією повагою, але ми не будемо зводити розмову до нюансів, відстані від пам'ятника обчислюються в метрах. Стосовно Польщі мова йде про тисячі непохованих людей. Людей, тіла яких лежать у ярах, на полях, у лісах, на луках. Людей, які не можуть бути поховані, тому що Україна не дозволяє ексгумації. Дискусія про відстані від якогось пам'ятника в якості умови для гідного поховання жертв злочину є образливою", - підкреслив Щерський.

Відносини між державами в стратегічному вимірі не постраждають, впевнений глава канцелярії президента Анджея Дуди.

"Якщо йдеться про питання безпеки, у відносинах з Україною нічого не змінюється", - запевнив він.

Заступник глави МЗС України Василь Боднар заявив, що Польща повинна зробити перший крок у питанні відновлення українських пам’яток на своїй території, після чого Польщі знову видаватимуться дозволи на ексгумацію.

Як відомо, Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі, зокрема, на кладовищі у Грушовичах під Перемишлем.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.