В Іспанії завершився суд у великій корупційній справі: 29 засуджених, мільйонні штрафи

Четвер, 24 травня 2018, 15:17

Іспанський суд засудив бізнесменів і колишніх політиків до великих термінів ув'язнення і штрафів за участь у схемі відкатів за контракти, які допомагали фінансувати правлячу партію.

Про це повідомляє The Associated Press.

Розгляд так званої "справи Gurtel" став одним з найбільших корупційних скандалів в сучасній історії Іспанії, але розслідування не знайшло жодних порушень з боку нинішніх урядовців.

Прем'єр-міністр Маріано Рахой, який в минулому році став першим іспанським прем'єром, присутнім на даванні свідчень у якості свідка, розповів суду, що не знав про бухгалтерські практики партії і про схему незаконного фінансування. Рахой був заступником генерального секретаря партії, а потім її генеральним секретарем до 2004 року.

Франсиско Корреа, бізнесмен, який вважається засновником схеми, був засуджений до 51 року позбавлення волі, а Луїс Барсенас, який був партійним скарбником протягом трьох десятиліть, і сенатором, до 33 років і 44 мільйонів євро штрафу.

62-річний Корреа був визнаний винним в контролі над мережею помічників і компаній, які організовували поїздки і заходи для партії в обмін на публічні контракти. Його дружина засуджена до 14 років і 8 місяців позбавлення волі. Паб Креспо, ключовий помічник Корреа, були засуджені до 37,5 в'язниці років.

За даними слідства, компанії Корреа в період з 2000 по 2008 рік отримали 8,4 млн. евро на організацію заходів, хоча їх ціни значно перевищували ринкові.

Барсенас, який пішов у відставку з посади партійного скарбника в 2009 році, але зберіг крісло сенатора ще на рік, визнав в ході судового розгляду, що приховав незаконне фінансування партії, і сказав, що вищі посадові особи знають про незаконні внески.

Дружина Барсенаса отримала 15 років в'язниці. Суд вважає, що вона допомагала чоловікові в приховуванні незаконно отриманих коштів в банках Швейцарії.

Рахой сказав, що він ніколи не зустрічав Корреа і що саме він як президент партії в 2004 році наказав розірвати контракти з компаніями Корреа, дізнавшись, що вони зловживають ім'ям консервативної партії.

Загалом 29 з 37 обвинувачених у справі були засуджені за ухилення від сплати податків, шахрайство, відмивання грошей, зловживання державними коштами та зловживання владою і отримали сумарно 351 рік позбавлення волі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.