Прем’єр Данії: "Північний потік-2" - не лише бізнес, і Меркель це розуміє

Вівторок, 26 червня 2018, 15:27

Прем’єр-міністр Данії – останньої держави, що має надати дозвіл на прокладення другої гілки "Північного потоку" – визнав, що даний проект має політичну складову.

Про це прем’єр Ларс Расмуссен заявив на прес-конференції у Копенгагені, відповідаючи на запитання "Європейської правди".

Расмуссен, який перед тим провів зустріч із українським колегою Володимиром Гройсманом, наголосив, що йому відомо про аргументи української сторони про те, що Росія будує цей трубопровід для отримання важелів впливу на Україну та на Європу в цілому.

"Ми розуміємо занепокоєння України, і це одна з причин, чому ми вважаємо цей трубопровід не просто бізнес-проектом. Цей проект має також політичний вплив. І саме я роками кажу, що це не має бути лише питання Данії, це має вирішуватися на рівні Євросоюзу", - заяви він.

Прем’єр підтвердив, що Данія наполягатиме на ухваленні загальноєвропейського рішення щодо відповідності газопроводу вимогам законодавства ЄС.

Расмуссен повідомив, що неодноразово обговорював це питання з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель і відчув зміну її позиції останнім часом.

"Після останньої двосторонньої зустрічі з Меркель у мене вперше з’явилося враження, що Німеччина також розуміє, що це проект – не лише про енергетику, він має також інші складові", - заявив прем’єр.

Він також зазначив, що затримка із ухваленням рішення Данією грає на руку України, оскільки без неї побудова газопроводу не може завершитися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.