У Словенії проходять дострокові парламентські вибори

Неділя, 3 червня 2018, 10:04

У Словенії розпочалися дострокові вибори до парламенту, які відбуваються на тлі політичної кризи та відставки прем'єр-міністра Міро Церара.

Підставами для дострокових виборів стала відставка Церара після постанови Верховного суду країни, якою скасовувалось рішення минулорічного референдуму, що схвалює будівництво залізниці Копер – Дивача. При цьому чергові парламентські вибори у Словенії мали відбутися у липні.

Переможцем виборів, за прогнозами, стане колишній прем'єр-міністр Словенії Янез Янша та його "Демократична партія" (SDS).

Янша був прем'єром Словенії в період 2004-2008 років та з 2012-2013 років. На початку 2013-го його уряд зазнав звинувачень у корупції під час першого терміну при покупці фінських танків Patria. Після цього коаліційний уряд отримав вотум недовіри від парламенту.

Під час передвиборчої кампанії Янша широко використовував антимігрантську риторику й отримав підтримку від прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

На виборах SDS може отримати 25,5% голосів, що зробить її найбільшою партією у парламенті, але без необхідної кількості голосів для парламентської більшості. Єдиним її вірогідним партнером є правоцентристська "Нова Словенія", яка може розраховувати на 8,3% голосів.

За прогнозами, друге місце посяде колишній комік Мар'ян Шарець та його антисистемна партія LMS - 13,7% голосів. Поки що він відхиляв будь-які припущення про альянс з SDS у парламенті. "Поширення страху (серед мігрантів) та залучення прем'єр-міністра сусідньої країни (Орбана) до наших виборів переходить всі червоні лінії, і я та члени нашої партії не бачать себе в такому альянсі", - говорив Шарець.

Минулого року Шарець з незначним відривом програв вибори президента Борутові Пахору.

Церар та його Сучасна центристська партія мають лише 8,8% підтримки. Інші коаліційні партнери екс-прем’єра - соціал-демократи (SD) та партія пенсіонерів DESUS – можуть отримати відповідно 12,5 та 8,1%. Усі ці партії виключили співпрацю з демократами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.