Болгарія на тлі протестів вирішила відновити російський атомно-енергетичний проект

П'ятниця, 8 червня 2018, 10:12

Болгарія повинна відновити свої зусилля з будівництва АЕС "Белене".

Відповідне рішення затвердив болгарський парламент, наказавши міністру енергетики почати переговори з потенційними інвесторами, пише Reuters.

Минулого місяця уряд звернувся до парламенту з проханням скасувати заборону на розробку проекту потужністю 2000 мегават, який, за оцінками, вартує 10 мільярдів євро і був скасований шість років тому.

За словами законодавців, до кінця жовтня міністр енергетики Теменужка Петкова повинна була представити пропозицію щодо вибору стратегічного інвестора, структурування і фінансування проекту.

"У нас є бажання, намір і політична воля шукати вирішення питання, пов'язаного з АЕС "Белене", - сказала Петкова в парламенті.

Китайська державна атомна компанія CNNC і російський "Росатом" заявили, що зацікавлені у проекті. Петкова також запросила взяти участь французьку Framatome, більшість якої контролюється EDF.

Балканська країна скасувала проект на річці Дунай в 2012 році, не зумівши знайти інвесторів і зіткнувшись з тиском з боку Вашингтона і Брюсселя, які вимагали обмежити свою енергетичну залежність від Росії, яка за контрактом мала здійснити будівництво АЕС.

Софія повинна була заплатити понад 620 мільйонів євро російському "Росатому" за зупинку проекту, але також отримала ядерні частини для двох реакторів потужністю 1000 мегават. В результаті, країна повинна вирішити, що робити з обладнанням.

Болгарія каже, що вона витратила 3 мільярди левів (1,8 мільярда доларів) на "Белене". Директор корпорації "Росатом-Центральна Європа" Вадим Тітов заявив, що російська компанія готова почати переговори з болгарською владою про відродження проекту.

Десятки Болгар протестували під стінами парламенту проти планів уряду щодо "Белене". За їхніми словами, вигоди від проекту не є достатніми, щоб виправдати інвестиції. Протестувальники впевнені: проект був джерелом корупції протягом років.

Президент Болгарії Румен Радев раніше заявив, що Болгарія відроджує плани щодо добудови атомної електростанції "Белене" і відкрита до участі Росії в проекті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.