Росія шукає західної підтримки для післявоєнної Сирії – ЗМІ

П'ятниця, 27 липня 2018, 12:58

Росія розгорнула широкомасштабну кампанію із залучення західних країн в гуманітарну діяльність на контрольованих урядом територіях Сирії, прагнучи переконати решту світу в потребі встановлення нормальних повоєнних відносин з президентом Башаром Асадом.

Про це пише The Financial Times.

Натиск Москви відбувається після того, як сили Асада, підтримувані російськими винищувачами, повернули контроль над більшою частиною південно-західної Сирії, регіону, який був одним з останніх повстанських осередків.

Асад контролює більшу частину країни, і президент РФ Владімір Путін хоче припинити російське військове втручання, яке перевернуло війну в його користь, йдеться у матеріалі. Але для цього російському лідеру необхідно заручитися міжнародною підтримкою у справі повернення біженців і масштабного відновлення країни, спустошеної семирічним громадянським конфліктом.

"Є ознаки того, що зусилля Москви починають приносити плоди. Російські військові доставили французьку медичну допомогу в Східну Гуту, поблизу передмістя Дамаска, який сили режиму відбили у квітні після тижневого урядового обстрілу в цьому районі і передбачуваної хімічної атаки в Думі. Французька допомога була першим прикладом того, як країна ЄС погодилася підтримати територію, контрольовану Асадом, і пішла на угоду між президентом Франції Еммануелем Макроном і Путіним", - йдеться у матеріалі.

Москва також лобіює США та інші західні країни, щоб приєднатися до того, що, за її словами, є спробою повернути деяких з майже 6 мільйонів сирійців, які втекли з країни, в райони, контрольовані Асадом.

Після переговорів Путіна з Дональдом Трампом минулого тижня Міністерство оборони Росії заявило, що Москва розраховує працювати з Вашингтоном над поверненням біженців та фінансуванням відбудови Сирії.

Росія також нарощує зусилля в Західній Європі, де лідери перебувають під політичним тиском з метою скорочення числа мігрантів. Канцлер Німеччини Ангела Меркель провела на цьому тижні в Берліні переговори з міністром закордонних справ Росії Сергєєм Лавровим і начальником Генерального штабу Валерієм Герасимовим.

У МЗС Росії заявили, що в ході обговорень розглядалося питання "створення умов для повернення біженців" в Сирію. Росія створила штаб у Москві для координації репатріації сирійських біженців, укомплектований російськими військовими і співробітниками МЗС, але відкритий для іноземних представників.

Але аналітики говорять, що Москва занадто оптимістична у прогнозах, що сирійські регіони, найменш постраждалі від війни, можуть поглинути повернення 336 тис. осіб і що ще до 600 тисяч можуть повернутися в інші райони в найближчі 3-6 місяців. Багато сирійських біженці неохоче повертаються додому, побоюючись відплати з боку режиму Асада.

Деякі з сусідів Сирії також змінили тактику. Йорданія, яка раніше підтримувала сирійських повстанців, але стикається з економічними проблемами, хоче експортувати товари в Європу через Сирію і Туреччину. Такі надії можуть бути підкріплені досягненнями сил Асада, які в цьому місяці повернули прикордонний пост з Йорданією Нассіб, що може призвести до відновлення життєво важливого торговельного шляху.

У Лівані, де перебуває мільйон сирійських біженців, що еквівалентно чверті його власного населення, влада дала ясно зрозуміти, що вона хоче, щоб люди повернулися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.