Виробник добрив виплатить $289 млн американцю, який захворів на рак через його пестицид

Понеділок, 13 серпня 2018, 14:47

У Каліфорнії суд присяжних зобов'язав транснаціональну корпорацію з виробництва добрив Monsanto виплатити $289 млн садівникові Дуейну Джонсону, підтвердивши, що пестициди Roundup і RangerPro, які містять гліфосат, стали причиною його онкологічного захворювання.

Про це пише Reuters.

У рішенні суду йдеться про те, що Monsanto (яку нещодавно придбав німецький хіміко-фармацевтичний конгломерат Bayer) знала про небезпеку для здоров'я засобів Roundup і RangerPro, але не попередила покупців. У Джонсона в 2014 році діагностували неходжкінські лімфоми. Його адвокати стверджують, що він регулярно використовував засіб RangerPro під час роботи.

Понад 5 тисяч американців подали подібні позови до Monsanto, проте це перша справа про гліфосат як можливу причину виникнення раку, що дійшла до суду. Monsanto заперечує, що гліфосат викликає рак, і має намір оскаржити рішення суду. Monsanto вже потрапляла у скандали зокрема через виробництво агента "Оранж", який після використання американцями для знищення лісу у В'єтнамі нібито став причиною захворювань і мутацій у мільйонів людей, а також через виробництво генномодифікованого насіння.

У 2015 році Міжнародне агентство з вивчення раку визнало гліфосат, який застосовують проти бур'янів, "ймовірно канцерогенним для людини", проте деякі інші спеціалізовані установи вважають гліфосат безпечним для людей.

Пестицид гліфосат (діюча речовина раундапу) використовується і в Україні.

У грудні 2017 рокі Єврокомісія продовжила реєстрацію гліфосату до 2022 року, однак Європарламент схвалив створення спецкомітету для вивчення питання гліфосату.

Франція вирішила встановити 2022 рік як крайній термін для того, щоб поступово відмовитися від використання гліфосату, суперечливого активного інгредієнта в гербіцидах.

Читайте також на сайті ЄвроПравди: "Гербіцид, що викликає рак: Європа сперечається, Україна мовчить".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.