Турецька ліра впала до історичного мінімуму через санкції США проти соратників Ердогана

інфографіка
Четвер, 2 серпня 2018, 20:40

Котирування турецької грошової валюти ліри впали до рекордно низького рівня після того, як США 1 серпня ввели санкції стосовно двох міністрів президента Реджепа Таїпа Ердогана у справі американського пастора, обвинуваченого в підтримці тероризму в Туреччині.

Про це пише Reuters.

Торги відобразили зростаючу стурбованість інвесторів з приводу напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами, союзником по НАТО і основним торговельним партнером Туреччини. Ліра досягла рекордно низького відношення до долара США (5.0934 ліри за долар), відновившись до позначки 5.06018 о 20:30 четверга за Києвом.

 

"Подальша ескалація протистояння може призвести до подальшого відтоку капіталу і негативно вплинути на довіру до економіки", - сказав Якоб Крістенсен, керівник дослідження ринків Danske Bank.

"Це один із ключових ризиків для Туреччини, але у них також є глибинні структурні слабкості в економіці, які посилюють ці геополітичні проблеми", - додав він.

Ліра втратила п'яту частину своєї вартості з початку року внаслідок зростання інфляції і стурбованості з приводу незалежності Центрального банку перед обличчям неодноразових закликів Ердогана до зниження процентних ставок.

 

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти міністра юстиції Туреччини Абдулхаміта Гюля та міністра внутрішніх справ Сулеймана Сойлу через їхню причетність до арешту та затримання пастора Ендрю Брансона. Санкції передбачають, що будь-яке майно або майнові інтереси обох міністрів в рамках юрисдикції США заблоковано, і американським громадянам повністю заборонено проводити будь-які операції з ними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.