Молдова не буде укладати новий договір з "Газпромом"

Понеділок, 20 серпня 2018, 14:24

Влада Молдови має намір відмовитися переукладати угоду з російською держкомпанією "Газпром" на постачання газу в республіку.

Про це заявив міністр економіки та інфраструктури Молдови Кирило Габурич, передає YAM.

За словами міністра, угода діятиме до кінця 2019 року і уряд Павлa Філіпa не буде вести переговори про підписання нового договору про постачання природного газу, до тих пір, поки не завершиться будівництво газопроводу Кишинів-Унгени.

"Доки не буде здано в експлуатацію газопровід Кишинів-Унгени, уряд Молдови не проводитиме переговорів про укладання нового контракту на поставку природного газу з російським концерном "Газпром". Ми дуже хочемо, щоб у нас якомога швидше був доступний альтернативний газ. Тоді з'явиться конкуренція, і всі будуть боротися за нас як за клієнта. і ті, й інші пропонуватимуть нам кращі ціни. Ті, хто продають, знають, що потрібно робити для того, щоб клієнт купував саме у тебе. І тоді у нас будуть розв'язані руки, і ми знатимемо, як проводити подальші переговори, щоб отримати найвигідніші умови", - сказав Габурич, цитує "Інтерфакс-Україна".

Зараз Молдова купує газ у "Газпрому" за договором 2008 року. Щорічно договір продовжується, його положення залишаються в силі. Згідно з умовами, ціна розраховується щокварталу, залежно від ціни нафти на світових ринках. Нинішня угода на поставку до Молдови газу діє до 31 грудня 2019 року.

Будівництво газопроводу Унгени-Кишинів заплановано розпочати до кінця серпня і завершити протягом 10 місяців. Будівництво газопроводу надасть можливість завершити проект зв'язки газотранспортних систем Молдови та Румунії, на першому етапі якого був побудований газопровід Ясси-Унгени.

Газопровід Унгени-Кишинів будуватиме компанія Eurotransgaz, заснована румунською компанією Transgaz, переможець конкурсу з приватизації молдовського держпідприємства Vestmoldtransgaz. ТОВ Eurotransgaz підтвердило свій намір побудувати газопровід і інвестувати до 93 млн євро. Протяжність газопроводу Унгени-Кишинів становитиме близько 120 км, ним можна буде імпортувати 1,5 млрд куб. м газу, що повністю покриває потреби в паливі Молдови без Придністров'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.