Рада Європи готова позбавити себе повноважень заради інтересів Росії – посол

Середа, 29 серпня 2018, 11:42

Рада Європи готова обмежити свої повноваження для повернення російської делегації до складу Парламентської асамблеї.

Про це заявив представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба в інтерв’ю "Європейській правді".

"Організація готова сама себе обмежити, позбавити повноважень заради того, щоб задовольнити інтереси однієї держави, яка є найбільшим порушником міжнародного права на континенті", - сказав Кулеба.

Він зазначив, що ПАРЄ виросла у дуже серйозний інститут, який має важіль впливу на держави, на їх політику.

"А зараз асамблеї пропонують піти шляхом ампутації. Вони готові собі самі ампутувати руку, якою вони впливали на держави, щоб ті дотримувалися принципів верховенства права, захисту прав людини і демократії. І це - драма, це - трагедія Ради Європи", - додав посол.

Зазначимо, що 3 вересня регламентний комітет ПАРЄ визначить прізвище доповідача, якому доручать готувати проект рішення, яке назавжди зніме санкції з РФ у асамблеї – точніше, не дозволить цьому органу накладати їх у майбутньому.

На початку жовтня Парламентська асамблея Ради Європи має проголосувати за або проти резолюції.

Як відомо, зараз ПАРЄ має право накладати обмеження прав (санкції) на делегації тих країн, які грубо порушують принципи Ради Європи. На цих підставах у 2014 та 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію.

З 2016 року Росія перестала брати участь у роботі асамблеї і не передавала у Страсбург перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи продовжувалася.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.