Президент Чехії запропонував Раді ЄС зняти санкції проти РФ

Середа, 29 серпня 2018, 16:37

Чехія повинна ініціювати обговорення зняття санкцій ЄС з Росії на засіданні Європейської ради.

Про це заявив президент Чеської республіки Мілош Земан, передає SeznamZpravy.

Земан висловив задоволення тим, що прем'єр-міністр Андрeй Бабiш виступив проти антиросійських санкцій. 

"Ці покарання не є корисними для обох сторін. Я радий, що прем'єр-міністр публічно заявив про їхню неефективність", - сказав чеський лідер.

Він запропонував Європейській раді почати обговорення їхньої доцільності. Чеська Республіка повинна активно працювати над цим питанням, підкреслив Земан.

"Новий уряд в Італії виступає проти санкцій, а Австрія після візиту Путіна заявляє про те ж саме", - зазначив глава держави. 

Попри те, що лідери Італії дійсно наполягають на знятті санкцій ЄС і хочуть просувати це питання на Раді ЄС, австрійський канцлер Себастіан Курц після прийому глави РФ запевнив, що Відень повністю прихильний єдиній позиції Європейського Союзу щодо Росії.

30-31 серпня всі 28 міністрів закордонних справ ЄС зустрінуться для переговорів у Австрії. Очікується, що під час зустрічі Лондон запропонує нові санкції проти РФ у відповідь на застосування хімічної зброї у Британії та Сирії.

31 липня Євросоюз запровадив санкції проти 6 російських компаній, які брали участь у будівництві Керченського мосту. Дипломати заявили, що було запропоновано 8 фірм, але дві були відкинуті після опозиції з боку Німеччини та Італії, які побоювалися шкоди для своїх ділових відносин з Росією.

Багато держав ЄС вигнали російських дипломатів через хімічне отруєння в Солсбері. Але опозиція з боку "голубів", до яких також належать Греція і Угорщина, заблокувала будь-які подальші заходи.

У липні кількість компаній РФ, які потрапили під санкції ЄС, збільшилася до 44. Крім того, ЄС запровадив заборону на в’їзд та заморожування активів для 155 осіб за цим режимом санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.