РосЗМІ оприлюднили деталі нового законопроекту про антиросійські санкції США

Середа, 8 серпня 2018, 11:32

Російське видання "Коммерсантъ" дізналось деталі законопроекту Конгресу США про нові санкції проти Росії, який, серед іншого, передбачає заборону на доларові розрахунки для російських державних банків.

Як пише видання, значна частина положень документа стосується президента США Дональда Трампа.

Від Трампа вимагають звести в єдину систему всі вже запроваджені раніше санкції проти Росії - від CAATSA до "акту Магнітського", створити в уряді США "санкційний координаційний офіс" для домовленостей з ЄС про підтримку санкцій, заблокувати доларові розрахунки російських банків, заборонити операції резидентам США з новим російським держборгом, створити національний центр по боротьбі з російською загрозою, шукати в світі активи Владіміра Путіна і навіть вирішити питання про визнання РФ "державою-спонсором тероризму".

Документ містить також цілий механізм, покликаний перешкодити Дональду Трампу вивести США з НАТО. Зокрема, сенатори запропонували заборонити фінансування спроб "будь-якого представника уряду США" вивести країну з НАТО: хоча вихід з організації документом не виключається, прийняття рішення можливе тільки в разі, якщо за нього проголосують дві третини членів Сенату.

В економічній частині проекту найбільш важлива вимога заборони на операції в США (і заморожування активів) семи російських банківських структур, які вже перебувають в санкційному режимі, в тому числі Сбербанку, ВТБ, Внешэкономбанку і Промсвязьбанку. На практиці це означатиме неможливість для цих банків стандартних доларових розрахунків через коррахунки в банках США.

Законопроект "Акт щодо захисту американської безпеки від агресії Кремля 2018" офіційно ще не опублікований на сайті Конгресу. Там йдеться, що на це може знадобитися ще кілька днів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.