Косово заявило про намір приєднати до себе території на півдні Сербії

карта
Четвер, 9 серпня 2018, 11:14

Вимоги етнічних албанців із муніципалітетів Медведжа, Прешево і Буяновац на півдні Сербії щодо приєднання до Косова повинні бути представлені в Брюсселі в рамках переговорів щодо нормалізації відносин між Белградом та Приштиною під егідою ЄС.

Про це заявив президент Косова Хашим Тачі, передає RKT.

"Вимоги політичних лідерів з Медведжі, Прешева і Буяноваца інституціоналізовані, і я буду радий представити їх у Брюсселі", - зазначив косовський лідер.

 

За його словами, реалізація цих пропозицій буде складною і майже неможливою справою, однак корекція кордонів з Сербією є єдиним виходом із цієї ситуації.

Він переконаний: не має бути ніякого розділу Косова або обміну територіями між Косовом і Сербією, а лише "корекція кордону".

"Коригування меж передбачає повне приєднання Медведжі, Прешево та Буяноваца до Косова. Це був би прозорий, мирний та відповідальний процес між Косовом та Сербією, і якщо обидві сторони домовляться, ніхто не зможе протистояти цьому. У разі необхідності, у випадку приєднання долини Прешево, Косово змінить свою Конституцію", - сказав Тачі.

За його даними, долину Прешево залишило близько 12 тисяч мешканців, і вони здебільшого переселяються до Косова. 98% Медведжі, Прешева та Буяноваца висловлюються про приєднання до Косова, каже Тачі.

Варто згадати поширену нещодавно інформацію, що під час гельсінської зустрічі з Трампом Владімір Путін нібито запропонував розділити Косово, повернувши до складу Сербії північ республіки із сербським населенням.

 

Такий сценарій, в разі реалізації, створює неприємний прецедент для Боснії та Герцеговини. Як відомо, у її складі є Республіка Сербська, лідери якої постійно наголошують на своїх планах добитися возз’єднання із Сербією. Натомість населення Косова стало би практично повністю албанським, додавши аргументів прихильникам ідеї об’єднання з Албанією (наразі прихильники такого варіанта перебувають в опозиції).

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.