МЗС Польщі: Трамп не планує санкції проти "Північного потоку-2"

Середа, 19 вересня 2018, 13:24

Лідери США і Польщі Дональд Трамп і Анджей Дуда у Білому домі обговорили питання газопроводу "Північний потік-2". Трамп дав зрозуміти, що санкції проти компаній-учасниць проекту не заплановані.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, пише "Польське радіо".

"Ніщо не означало, що такі санкції будуть тут оголошені. Тут важливе значення має ставлення Сполучених Штатів, президент Дональд Трамп повторив негативну оцінку цього проекту" - сказав Чапутович, який під час липневого візиту до США говорив, що американці не виключають використання санкцій для блокування Nord Stream 2.

При цьому віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький заявив, що Польща за підтримки Сполучених Штатів "близька до блокування" проекту.

Раніше у Держдепі США заявили, що можуть вдатися до запровадження санкцій проти енергетичних компаній Німеччини і низки інших європейських країн, що беруть участь в будівництві газопроводу "Північний потік-2".

Багато країн Центральної та Східної Європи також виступають проти проекту, який, на їхню думку, збільшить залежність Європи від російського газу.

Як відомо, з кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.