Єврокомісія критикує збільшення дефіциту у держбюджеті Італії

П'ятниця, 28 вересня 2018, 11:43

Єврокомісар з питань бюджету П'єр Московісі розкритикував ухвалений в Італії державний бюджет, в якому популістські лідери заклали збільшення витрат для виконання своїх передвиборчих обіцянок.

Про це повідомляє AFP.

"Це бюджет, який, здається, виходить за межі наших спільних правил. Якщо ви дозволите збільшити державний борг, ви створите ситуацію, яка стане нестабільною, щойно погіршиться економічний контекст", - сказав Московісі.

Ухвалений урядом бюджет передбачає дефіцит у розмірі 2,4% на наступні три роки попри заклики Єврокомісії зменшити витрати. Попередній уряду планував дефіцит у 0,8%. Нормативи ЄС передбачають, що дефіцит держбюджету не може перевищувати 3% ВВП.

Новий бюджет потягне за собою збільшення і без того величезного боргового навантаження країни - в даний час борг складає 131% ВВП, найбільший серед країн єврозони після Греції і вищий, ніж верхня межа ЄС на 60 відсотків.

Новий бюджет передбачає базовий щомісячний дохід 780 євро для безробітних та осіб з низькою заробітною платою. Це була провідна передвиборча обіцянка "Руху 5 зірок" .

Також планується знизити податки на 15% для більш як одного мільйона італійських робітників та звільнити близько 400 тисяч робочих місць для молоді, дозволивши людям старшого віку піти на пенсію раніше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.