Будапешт визначився з кандидатурою нового посла в Україні

Понеділок, 3 вересня 2018, 11:36

Уряд Угорщини визначився з кандидатурою нового посла в Україні – ним має стати один із найвищих за рангом угорських дипломатів, державний секретар МЗС Іштван Ійдярто.

Про це йдеться у статті "Європейської правди".

Ійдярто, чия сьогоднішня посада є аналогом заступника міністра в Україні, відповідає в угорському МЗС за культурну дипломатію.

Ійдярто родом із Закарпаття. Він народився у Берегові у 1963 році. Ще за радянських часів переїхав до Будапешта.

В Ійдярто за плечима – роки роботи у Москві. У 2010-2014 роках він працював послом у Росії. Раніше РФ теж входила до його зони відповідальності.

Для призначення нового посла Україна повинна погодити його кандидатуру, однак з цим у Ійдярто виникли проблеми. Ще влітку один із співрозмовників "Європейської правди" скаржився, що Україна затягує з погодженням нового посланця Будапешта.

"У такої затримки було декілька причин. По-перше, проблеми у відносинах України та Угорщини не підштовхували українське МЗС діяти якнайшвидше… По-друге, у запиті з Будапешта виявилася помилка, яка образила українських дипломатів. Угорці передали нам документи, де записали місто його народження на угорський манер "Берегсас" та "Beregszász", - йдеться у статті.

Втім, як стверджують джерела "ЄвроПравди", Київ все ж дасть агреман на призначення Іштвана Ійдярто новим послом.

Читайте детальніше про нове призначення у статті: "Закарпатський посол з російським досвідом: зворотній бік потепління між Угорщиною та Україною".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.