Брюссельські ЗМІ обговорюють заяву МЗС Франції про відмову платити Польщі і Угорщині

Середа, 5 вересня 2018, 13:26

Брюссельські ЗМІ дискутують щодо заяви голови МЗС Франції Жана-Іва Ле Дріана стосовно неготовності Парижа фінансувати "популістів Європи".

Його жорстка заява, яку опублікувало польське видання Gazeta Wyborcza, прозвучала ще 29 серпня на зустрічі з послами в Парижі, проте видання Euractiv присвятило їй розгорнутий матеріал тільки тепер.

Ле Дріан зазначив, що Франція і Німеччина мають намір виробити спільну позицію щодо міграції до саміту ЄС в Зальцбурзі, запланованого на 20 вересня. Дипломат наголосив - цю тему не можна залишати "для популістів, які торгують оманою", маючи на увазі Італію, де до влади прийшли популістські партії "Рух п’яти зірок" та "Ліга". Вони висунули ЄС ультиматум – вирішити проблему мігрантів, що прибувають до Італії, до кінця наступного тижня.

"Кожна держава-член має право вибирати таких лідерів на свій розсуд. Але наше бачення Союзу як основного осередку альянсів та цінностей не узгоджується з урядами, які не поважають основоположні принципи і не відчувають себе пов'язаними із солідарністю спільноти", - сказав французький міністр.

Він додав, що ці країни мають "утилітарний підхід до ЄС і вибирають тільки те, що в їхніх інтересах, перш за все, коли мова йде про надходження грошей". "Ми не готові продовжувати платити за таку Європу, це повинно бути ясно сказано", - підкреслив він.

Видання відзначає, що слова міністра є явним сигналом французьку лінії на переговорах стосовно бюджету ЄС на 2020-27 роки. Єврокомісія, яка представила свої пропозиції щодо розподілу грошей наприкінці травня, вже урізала суму, яку Польща отримає від фондів у рамках "політики когезії" на 23%. Скорочення виплат будуть також стосуватися фондів субсидій для фермерів та розвитку сільських районів.

Пропозиції комісії є відправною точкою для подальших переговорів, тому урізання виплат для Польщі, ймовірно, буде ще більшим. Особливо з огляду на позицію Парижа щодо зупинки фінансування "країн, які не поважають основоположні принципи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.