Amnesty розкритикувала висилку турецьких громадян з Молдови

П'ятниця, 7 вересня 2018, 08:10

Правозахисна група Amnesty International розкритикувала рішення молдавської влади затримати і вислати групу турецьких громадян, назвавши це частиною системи репресій проти турецьких громадян, які проживають за кордоном.

Про це пише Reuters.

Служба державної безпеки Молдови заявила, що вона вислала сімох іноземних громадян, оскільки вони становлять загрозу національній безпеці, не згадуючи при цьому їхнього громадянства.

Соратник затриманих повідомив журналістам, що підозрює, що висилка була зроблена за вказівкою Анкари. Турецька влада поки ніяк не прокоментувала цей випадок.

Затримані були вчителями та офіційними особами в мережі ліцеїв, спочатку створеної рухом американського мусульманського проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого турецька влада вважає відповідальним за невдалий переворот у Туреччині у 2016 році.

Туреччина чинить тиск на країни з метою депортації людей, які, як вважають, пов'язані із навчальними закладами, які фінансуються Гюленом, рух якого Анкара оголосила терористичною організацією.

"Ми глибоко стурбовані долею сімох затриманих турецьких громадян", - йдеться в заяві директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стратерс.

"Молдовська влада не просто один раз порушила права цих осіб, депортувавши їх, – вони в прискореному порядку піддали їх подальшим порушенням прав людини, таким як несправедливий судовий розгляд", - йдеться в заяві Стратерс.

Один з адвокатів затриманих Нік Фрумос заявив, що не знає про місцезнаходження депортованих.

Віце-спікер парламенту Молдови публічно поставив під сумнів рішення про висилку вчителів і сказав, що попросив у Служби інформації і безпеки Молдови роз'яснень.

Президент Ігор Додон спростував повідомлення молдовських ЗМІ про те, що висилка громадян за розпорядженням турецької влади є однією з умов, пов'язаних з пожертвуванням Анкарою $10 млн на реконструкцію президентської резиденції у Молдові.

Будівля пустує з 2009 року, коли демонстранти підпалили її. Додон закликав ЗМІ не спекулювати щодо висилки.

"Отримавши підтвердження наявності загрози національній безпеці, було прийнято рішення про негайне видворення цих осіб з території Молдови", - йдеться в заяві служби безпеки.

У березні цього року антикорупційні прокурори затримали директора шкільної мережі, відомого як Orizont, для допиту. Він був звільнений, а потім попросив політичного притулку в Молдові, що було відхилено. Він покинув країну, і його нинішнє місцезнаходження молдовській владі невідоме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.