Офіційно: референдум про перейменування Македонії визнали таким, що не відбувся

Понеділок, 1 жовтня 2018, 17:27

Референдум про зміну назви Македонії визнали таким, що не відбувся, через низьку явку виборців.

Про це повідомило Македонське інформаційне агентство.

За офіційними даними Державної виборчої комісії після опрацювання 100% бюлетенів, явка на референдумі склала 36,91%, тоді як законодавство вимагає участі більше 50% виборців.

Зміну назви країни на Північну Македонію підтримали 91,46% громадян, які взяли участь в голосуванні. Проти виступили 5,65%.

Голова Державної виборчої комісії Македонії Олівер Дерковски повідомив, що рішення на референдумі не було ухвалене через низьку явку.

Референдум має консультативний характер, і остаточне рішення про перейменування Македонії буде приймати парламент країни.

Нагадаємо, на голосування було винесено наступне запитання: "Чи виступаєте ви за членство в Євросоюзі і НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонією та Грецькою Республікою?".

У рамках підписаної угоди з Грецією Македонія погодилася змінити свою назву на Республіку Північна Македонія, в той час як Греція погодилася зняти своє давнє вето щодо інтеграції Македонії в НАТО і ЄС.

Греків не влаштовує назва Республіка Македонія, оскільки, вона відповідає назві грецької області Македонія.

Докладніше читайте у статті "ЄвроПравди": "І нехай НАТО почекає: як у Македонії зірвали референдум, що мав розблокувати євроінтеграцію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.