МЗС РФ каже, що закон про мову в Україні обмежить права мільйонів

Середа, 10 жовтня 2018, 17:16

У МЗС РФ заявили, що новим законом про українську мову Київ продовжує "тотальну українізацію суспільства всупереч правовим нормам" та "обмежує права мільйонів громадян".

Так речниця МЗС РФ Марія Захарова відреагувала на схвалений 4 жовтня у першому читанні законопроект про державну мову в Україні, повідомляє ТАСС.

"Було схвалено найбільш радикальний з чотирьох варіантів вирішення мовного питання, які надійшли депутатам. Ця юридична ініціатива є продовженням політики Києва з тотальної українізації суспільства і стосується сфер освіти, культури, судочинства, охорони здоров'я, засобів масової інформації та навіть побутового обслуговування", - сказала представниця російського МЗС.

Захарова заявила, що такими діями українська влада порушує Конституцію України.

"Такого роду нововведення розходяться, перш за все, з нормами Конституції України, яка гарантує вільний розвиток, використання і захист російської мови та інших мов національних меншин. Нагадаю, стаття 10-я", - зазначила вона.

За її словами, положення законопроекту суперечать також статті 6 закону про національні меншини України, відповідно до якого "держава гарантує всім національним меншинам вільне спілкування і використання своєї рідної мови в культурній, інформаційній, освітній та інших сферах суспільного життя".

"Схоже, що посилення напруженості і роз'єднаності в суспільстві як наслідок обмеження прав і інтересів мільйонів громадян своєї країни в Києві мало кого хвилює", - додала Захарова.

За ухваленим у першому читанні документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, а спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності всупереч Конституції і встановленій конституційній процедурі провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Публічне приниження чи зневажання української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Детальніше про законопроект читайте за посиланням: "Рада ухвалила у першому читанні закон про українську мову. Що він передбачає".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.