Нідерланди вимагають нових санкцій ЄС проти Росії за кібератаки

Четвер, 11 жовтня 2018, 10:35

Нідерланди працюють над санкціями проти осіб, які здійснюють кібернапади. 

Про це заявив міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок, пише De Telegraaf.

Якщо голландські зусилля будуть успішними, держави-члени ЄС також можуть покарати кібершпигунів, позбавивши їх доступу до країни та заблокувавши банківські рахунки. Накладання санкцій вимагає одностайної згоди усіх 28 країн Європейського Союзу. 

Коаліційні партії Нідерландів виступають за санкції проти чотирьох російських шпигунів, яких спіймали в Гаазі, коли вони намагалися зламати комп'ютерну мережу Організації із заборони хімічної зброї. ОЗХЗ на той час досліджувала російську хіматаку в Солсбері.

Партії D66 та CDA вимагають негайних заходів Амстердама проти російських шпигунів.

"Після такої жорстокої і агресивної атаки на нашій території ми не можемо дозволити, щоб ці четверо полетіли до Рима з дипломатичним паспортом, щоб зробити те ж саме", - заявили в D66.

 
Алексєй Моренец , Євгеній Серебряков, Олег Сотников і Алексєй Мінін

4 жовтня міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд заявила, що четверо співробітників ГРУ РФ також намагалися отримати дані міжнародного слідства у справі катастрофи малайзійського "Боїнга" на сході України, за що їх вислали з Нідерландів.

Захід звинуватив російську військову розвідку в управлінні глобальними кібератаками, спрямованими на установи від спортивних антидопінгових органів до АЕС та лабораторій з дослідження хімічної зброї. Як відомо, ЄС нині готує новий режим санкцій за хіматаки.

Лідери країн Євросоюзу в підсумковому комюніке саміту в червні офіційно пообіцяли якомога швидше розробити і прийняти документ про новий режим санкцій у відповідь на застосування і поширення хімічної зброї.

Багато держав ЄС вигнали російських дипломатів через отруєння в Солсбері. Але опозиція з боку "голубів", до яких, зокрема, належать Греція, Італія і Угорщина, заблокувала будь-які подальші заходи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.