10 тис. боснійських хорватів влаштували протест через обрання Комшича до Президії

відео
П'ятниця, 12 жовтня 2018, 09:21

Близько 10 тисяч боснійських хорватів взяли участь в акції протесту в Мостарі проти обрання членом Президії Боснії і Герцеговини Желько Комшича.

Про це пише N1.

Маніфестацію під назвою "R.I.P. Демократія БіГ" організували молодіжні організації, однак до ходи вулицями міста приєдналися й родини із дітьми та пенсіонери. Учасники акції несли плакати із написами англійською "Не мій президент", прапори колишньої хорватської автономії Герцег-Босна, та прапори із назвами міст БіГ, звідки вони прибули на акцію.

 
Желько Комшич

Желько Комшич на виборах, що відбулися 7 жовтня, набрав більшість голосів та був обраний членом Президії БіГ - одним з трьох президентів країни. За квотою він мав бути представником хорватського народу, але боснійські хорвати в переважної більшості, як і влада Хорватії, не вважають його таким. Вони переконані, що Комшича обрали голосами боснійських мусульман, з якими хорвати живуть в одній спільній автономії і разом обирають своїх представників до Президії країни.

Офіційний Загреб відверто підтримував конкурента Комшича. Під час війни між мусульманами та хорватами він виказував свою лояльність саме боснійцям-мусульманам, а не хорватам, коли пішов воювати не в хорватські підрозділи, а в боснійську Армію БіГ. За військові досягнення політик навіть отримав найвищу боснійську нагороду – Золоту лілію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.