Вбивство саудівського журналіста записав його годинник Apple Watch - ЗМІ

Неділя, 14 жовтня 2018, 12:27

Годинник Apple Watch, який був на руці саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі, записав момент його вбивства в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі.

Про це повідомляє турецьке видання Sabah.

Про наявність записів турецькі владі розповіла наречена Хашкаджі Хатидже Дженгіз. Вона провела журналіста і чекала його біля входу в консульство.

"Apple Watch записали голоси. Перед тим, як відправитися в консульство Саудівської Аравії Хашкаджи залишив мені свій телефон", - розповіла вона.

Аудіозаписи, які Apple Watch зробили в ході спілкування журналіста з представниками установи, згодом автоматично були переправлені на смартфон Хашкаджі, а пізніше були збережені в його акаунті в хмарному сховищі Apple iCloud.

Всі вони, згідно з інформацією видання, свідчать про те, що в консульстві саудівський журналіст був допитаний, підданий тортурам, а потім - убитий.

Однак повідомляється, що на телефоні і в iCloud збереглися не всі аудіофайли.

Виявивши після смерті Хашкаджі, що Apple Watch вели диктофонний запис, люди, які розмовляли з журналістом, спробували розблокувати годинник за допомогою пароля.

Згодом зробити це їм вдалося за допомогою відбитка пальця Хашкаджі. Саудівська розвідка нібито змогла видалити деякі файли, але не всі - частина з них вже була збережена на iCloud.

Також файли, записані розумним годинником, виявили на смартфоні, який був у нареченої журналіста.

Раніше The Washington Post повідомила, що турецький уряд проінформував офіційні особи США, що у нього є аудіо-та відеозаписи, які підтверджують, що Хашкаджі убили у консульстві.

Детальніше читайте у статті: "Вбивча дипломатія: які наслідки може мати зникнення саудівського опозиціонера".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.