Африканське королівство Лесото відкликало визнання Косова

Середа, 17 жовтня 2018, 09:48

Королівство Лесото відкликало політичну позицію щодо статусу Косова і будь-які заяви, які можуть бути витлумачені як визнання незалежності Косова.

Про це заявив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич, повідомляє РТС.

"Питання про державність Косова є передчасним. Уряд Королівства Лесото не коментуватиме це питання і не робитиме цього доти, поки діалог між Белградом і Приштиною не завершений. Після того, як сторони досягнуть угоди, уряд Королівства Лесото буде твердо підтримувати її", - йдеться у ноті МЗС Лесото, яку зачитав Дачич.

Лесото також підкреслює, що "одностороннє проголошення незалежності Косова в лютому 2008 року суперечить Гельсінському заключному акту, зокрема його принципам 3 і 4, і ще більше суперечить резолюції СБ ООН 1244 (1999), яка прийнята відповідно до глави 7 Статуту ООН".

Лесото стало сьомою країною, яка відкликала визнання Косова, після того як це зробили Папуа Нова Гвінея, Суринам, Сан-Томе і Принсіпі, Гвінея-Бісау, Бурунді і Ліберія.

Королівство Лесото - держава в Південній Африці, яка є анклавом в ПАР. За політичною системою це - конституційна монархія, з 1990 року країну очолює король Летсіє III.

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.