У парламенті Іспанії ініціювали дебати щодо узаконення конопель

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 17:08

Після того, як Канада дозволила використовувати коноплі для особистого вжитку цього тижня, іспанська ліва партія Podemos підняла це питання і розглядає можливість запропонувати законопроект щодо регулювання культивації і обігу рослини.

Про це пише El Pais.

За планом Podemos, держава повинна взяти на себе відповідальність за видачу ліцензій на виробництво, збір та продажу урожаю.

"Це абсурд, що ви можете придбати текілу чи джин в супермаркеті, але коноплі є незаконними", - заявив лідер Podemos Пабло Іглесіас.

Його пропозиція також передбачає приватне фермерство, сільськогосподарські кооперативи, малі та середні сільськогосподарські операції.

Метою ініціативи є зміна чинного закону, який визначає продаж та вирощування конопель незаконними, обмежує споживання та володіння у особистих цілях.

Іспанська медична агенція (AEMPS) нині несе відповідальність за дозвіл на медичні продукти з конопель, але лише для клієнтів у країнах, де дозволені відповідні ліки.

"Легалізація повинна здійснюватися здебільшого для медичного використання та досліджень", - кажуть у Podemos.

За законодавством Іспанії, коноплі можна споживати в лікувальних цілях, але сама рослина не вважається лікарською, її не можна курити в лікувальних цілях; замість цього лікар може призначати лише похідні конопель.

План Podemos передбачає "сильну каральну політику для тих, хто порушує закон", а також заходи щодо вилучення продуктів, що продаються неповнолітнім або які не відповідають стандартам легального ринку. Згідно з даними Національного управління щодо наркотиків, 90% молодих людей кажуть, що вони мають легкий або дуже простий доступ до конопель в Іспанії.

"Державна виробнича промисловість може принести величезні доходи, що призведе до найкращої охорони здоров'я у світі", - запевняють у Podemos.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес з Соціалістичної партії відмовився взяти участь у дебатах щодо легалізації конопель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.