Столтенберг: Македонія не вступить до НАТО без угоди з Грецією

Вівторок, 2 жовтня 2018, 12:41

НАТО готове підписати з Македонією протокол про приєднання, як тільки країна завершить процедуру зміни назви.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції у Брюсселі перед початком дводенної зустрічі міністрів оборони країн Альянсу.

"Я говорив з прем’єром-міністром Зораном Заєвим і ми залишаємося у тісному контакті. Я вітаю голоси "так" на референдумі. Тепер наступні кроки залежать від Скоп’є", - сказав Столтенберг.

Він зазначив, що македонський парламент має завершити всі необхідні процедури для формалізації договору із Грецією.

"Як тільки їх ухвалять, ми підпишемо протокол про приєднання. Це – історична можливість. НАТО готове вітати нашого 30-го члена, але лише за умови реалізації цієї угоди. Іншого шляху немає. Я очікую, що ми завершимо процес в січні наступного року. Я закликаю усіх конструктивно співпрацювати, щоб скористатися цією можливістю", - сказав генсек НАТО.

Як повідомлялося, референдум про зміну назви Македонії визнали таким, що не відбувся, через низьку явку виборців.

За офіційними даними Державної виборчої комісії після опрацювання 100% бюлетенів, явка на референдумі склала 36,91%, тоді як законодавство вимагає участі більше 50% виборців.

Зміну назви країни на Північну Македонію підтримали 91,46% громадян, які взяли участь в голосуванні. Проти виступили 5,65%.

Докладніше читайте у статті "ЄвроПравди": "І нехай НАТО почекає: як у Македонії зірвали референдум, що мав розблокувати євроінтеграцію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.