Уряд Італії затвердив проект бюджету попри різку критику Єврокомісії

Неділя, 21 жовтня 2018, 10:29

Італійський уряд 20 жовтня затвердив проект державного бюджету на 2019 рік, який розкритикувала Європейська комісія.

Про це пише AP

Прем'єр-міністр країни Джузеппе Конте заявив, що проект бюджету був схвалений усіма фракціями коаліції на позачерговому засіданні уряду. Він зазначив, що Італія налаштована вести конструктивний діалог з Євросоюзом найближчими тижнями.

Утім, лідери правлячих партій "5 зірок" Луїджі Ді Майо та "Ліги" Маттео Сальвіні, які обіймають посади віце-прем'єрів, вказали на те, що не бачать можливостей для змін проекту бюджету. "Ми повторили наші позиції", - сказав Луїджі Ді Майо.

Напередодні міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило кредитний рейтинг Італії до рівня Baa3 зі стабільним прогнозом, посилаючись на "послаблення фінансової стійкості Італії". У Moody's закликали переглянути бюджетний проект, який передбачає дефіцит розміром 2,4% від ВВП, що втричі більше, ніж обіцяв попередній уряд у Римі.

У відповідь на це Маттео Сальвіні заявив, що не турбується про зниження рейтингу. "Уряд йде вперед попри рейтингові агентства, європейських комісарів та деякі внутрішні непорозуміння", - запевняє він.

Позачергове засідання уряду було викликано частково також через те, що Луїджі Ді Майо заявив, що у проект бюджету були внесені неузгоджені у коаліції зміни. Йдеться, зокрема, про пропозицію подовження дії податкової амністії на гроші, які були виведені за кордон, а потім повернуті до Італії. Рух "5 зірок" виступав проти цієї норми, побоюючись можливого відмивання грошей. Остаточну відповідь на зауваження з Брюсселя щодо бюджету Італія має надати Єврокомісії 22 жовтня.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейська комісія піде на безпрецедентний крок і відхилить національний бюджет Італії, якщо італійський уряд не поліпшить оголошені цифри дефіциту.

Нагадаємо, уряд Італії ухвалив державний бюджет, в якому популістські лідери заклали збільшення витрат для виконання своїх передвиборчих обіцянок.

Новий бюджет потягне за собою збільшення і без того величезного боргового навантаження країни – наразі борг складає 131% ВВП, найбільший серед країн єврозони після Греції і вищий, ніж верхня межа ЄС на 60%. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.