Італія визнає порушення правил ЄС у бюджеті, але продовжить "маневр"

Понеділок, 22 жовтня 2018, 14:52

Італія готова обговорювати з Європейською комісією положення національного бюджету на наступний рік, але буде дотримуватися свого фінансового "маневру".

Про це заявив прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте на зустрічі з іноземною пресою, повідомляє Ansa.

"У листі в ЄС ми хочемо пояснити наш маневр, ми пояснили напрям нашої економічної політики, цілі, які ми маємо намір досягти, але ми готові сісти за стіл і продовжувати взаємодію з Європейською комісією", - сказав Конте.

Конте кілька разів повторив, що хоче конструктивного діалогу з Брюсселем і не ставить під сумнів роль Єврокомісії.

У той же час, він назвав неприйнятними негативні висловлювання європейських чиновників про бюджет ще до того, як Італія представила свою позицію.

"Якщо комісар ЄС перед легким маневруванням і до того, як прийшов лист ЄС, каже, що цей маневр буде відкинутий, я вважаю, що це неприйнятно", - сказав Конте, очевидно, маючи на увазі слова єврокомісара з питань бюджету Гюнтера Еттінгера, який сказав, що "передбачає рішення Єврокомісії щодо маневру Італії".

Міністр економіки Італії Джованні Тріа в своєму листи у відповідь на претензії Єврокомісії про порушення фінансових правил ЄС вказав, що бюджет Італії "не ставить під загрозу фінансову стабільність країни або інших країн Європейського Союзу".

"Якщо коефіцієнти дефіциту/ВВП і боргу/ВВП не будуть розвиватися відповідно до того, що планується, уряд зобов'язується втрутитися, вживши всіх необхідних заходів, щоб зазначені цілі суворо дотримувалися", - написав Тріа.

Що стосується структурного дефіциту, італійський уряд "усвідомлює, що обрав підхід бюджетної політики, який не відповідає правилам застосування Пакту стабільності і зростання".

"Це було важке, але необхідне рішення на тлі затяжної затримки у відновленні докризового рівня ВВП і драматичних умов, в яких знаходяться найбільш знедолені верстви італійського суспільства", - наголошується в листі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.