Прем’єр Італії: Росія має повернутися до G8, а санкції не вирішують проблем

Понеділок, 22 жовтня 2018, 15:11

Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте визнав зв’язок між санкціями, які діють щодо Росії, та невиконанням нею Мінських угод, але натякнув, що санкційна політика ЄС все одно має змінитися.

Про це він заявив на прес-конференції для іноземних журналістів в Римі, повідомляє агенція AskaNews.

Прем’єр, зокрема, підкреслив, що Італія не заперечує наявності підстав для обмежень, які діють щодо РФ. "Наша позиція дуже чітка: санкції це не мета, а засіб", - наголосив він.

Виходячи з цього, повне зняття санкцій, запроваджених проти РФ через агресію проти України на Донбасі, не є предметом розгляду. "Ми розуміємо, що санкції пов’язані з Мінськими домовленостями, а їх зняття має бути пов’язане з виконання Мінських домовленостей. Саме через це я дав згоду на продовження санкцій (півроку тому, коли добігав черговий період дії економічних обмежень. – ЄП)", - заявив прем’єр.

Водночас у своїх коментарях Конте залишав можливість для зміни, в тому числі пом’якшення санкційного режиму.

"Санкціями ми не вирішуємо проблем. Крім того, ми не маємо вбити російське громадянське суспільство, а російський малий та середній бізнес не повинен нести тягар покарання", - додав прем’єр.

Окремо Джузеппе Конте наголосив, що він і надалі підтримує повернення Росії до "Групи семи" (G7), так званої "Великої сімки", і перетворення її на "вісімку". На його думку, Росія "заробила" для себе місце у G8 через свою залученість до багатьох міжнародних криз.

"Росія – це важливий гравець, коли йдеться про всі міжнародні кризи. І тому, коли йдеться про міжнародну політику, ми повинні дивитися не тільки у свій город, а маємо прагнути до діалогу з Росією. Я говорив про це на саміті G7: нам потрібно, щоби Путін був за одним столом із нами. Тому що деякі проблеми ми не можемо вирішити саме через те, що його з нами немає", - пояснив прем’єр Італії.

Як відомо, на саміті "Сімки" в червні Конте вже виступав з ідеєю відновлення формату G8. Його підтримав лише Дональд Трамп – всі інші лідери висловилися категорично проти, тож рішення не було ухвалене.

Згодом глава МЗС РФ Сергєй Лавров заявив, що Росія і не просилася назад до складу групи впливових держав світу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.