Екс-прем'єра Хорватії засудили за хабарництво, наживу на війні

Понеділок, 22 жовтня 2018, 18:37

Екс-прем'єр-міністра Хорватії, колишнього лідера партії HDZ Іво Санадера засудили до 2,5 років ув'язнення. Санадер також змушений відшкодувати державі 557 млн доларів.

Таке рішення ухвалив суд в Загребі, пише Reuters.

Екс-прем'єра звинувачено у зловживання службовими повноваженнями та в отриманні наживи від війни.

Іво Санадер був заступником міністра закордонних справ у 1993 —1995 роках, тобто під час війни. Тоді він представляв уряд Хорватії на переговорах з австрійським Hypo Alpe Adria Bank, за підсумками яких банк видав країні кредит для покупки приміщень за кордоном для дипломатичних представництв. 

31 серпня 2011 року Управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Хорватії (USKOK) висунуло звинувачення проти Санадера, в якому стверджувалося, що в 1994—1995 роках він забезпечив підписання кредитної угоди між хорватським урядом і австрійським банком Hypo Bank на суму 140 млн австрійських шилінгів і отримав за це від банку хабар в розмірі 5% - 7 млн шилінгів, або близько 500 тис. євро.

Санадер уже відсидів три роки у в'язниці, починаючи з 2012-го, за цією справою, однак тоді Конституційний суд постановив, що Санадера обмежили в праві на справедливий суд, і його випустили. Його адвокат заявив, що його підзахисний уже відбув ув'язнення і буде подавати апеляцію.

Санадера звинувачують ще в кількох резонансних корупційних злочинах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.