НАТО: США повністю виконують ракетний договір, проблема у Росії

Середа, 24 жовтня 2018, 11:40

Держави НАТО вважають, що США повністю виконують двосторонній ракетний договір, який поклав край "холодній війні", а у неефективності угоди звинувачують Росію.

Про це на прес-конференції у середу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи намір Сполучених Штатів вийти з Договору про РСМД (ліквідацію ракет середньої і малої дальності).

"Усі союзники погоджуються, що Сполучені Штати повністю виконують умови договору. Водночас ми чітко заявляємо… Росія порушує договір. І тому викликом, проблемою є поведінка Росії, незмінна протягом багатьох років", - заявив генсек альянсу.

Столтенберг назвав неприпустимим невиконання договору Росією. "Було чітко заявлено, що так тривати далі не може. Не може бути договір між двома сторонами, якщо одна сторона його явно не дотримується", - зазначив генеральний секретар НАТО.

Столтенберг підкреслив, що порушення договору стало однієї із головних тем міністерської зустрічі НАТО кілька тижнів тому. Крім того, він обговорив цю тему під час недавнього візиту до Вашингтона.

"Нам не потрібна нова "холодна війна", нам не потрібна нова гонка озброєнь. Тому ми віримо у розв’язання усіх проблем, що викликають занепокоєння", - резюмував генсек.

У вихідні президент США заявив про намір вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Угоду було підписано колишнім Радянським Союзом і Сполученими Штатами ще 1987 року. Договір став першим серйозним кроком зі встановлення контролю над озброєннями, який закінчив "холодну війну".

Росії доведеться вживати заходів військово-технічного характеру у разі виходу США з договору, заявили в МЗС РФ.

Читайте також: "Ядерний шантаж Трампа: які наслідки може мати вихід США з ракетного договору з Росією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.