Москва закликає до переговорів у форматі "5+2" щодо Придністров'я

Середа, 3 жовтня 2018, 12:30

Посол з особливих доручень МЗС РФ Сергєй Губарєв зустрівся в Тирасполі з так званим міністром закордонних справ Придністров'я Віталієм Ігнатьєвим і обговорив відновлення переговорів у форматі "5+2".

Про це передає Deschide.

Віталій Ігнатьєв поскаржився Губарєву на "певні складності деяких домовленостей".

"Ми звернули увагу на те, що молдовська сторона поки не готова йти назустріч у кримінальних справах. Непростий діалог ведеться з питань телекомунікацій. Залишаються невирішеними питання міжбанківської взаємодії. Зберігається проблема імпорту палива по північній гілці залізниці", - заявив він.

У свою чергу Сергій Губарєв заявив, що формат "5+2" - одна з небагатьох платформ, яка дозволяє вирішувати важливі проблеми.

"Переговорний формат "5+2" - не та структура, щоб надувати щоки і штампувати позитивні рішення. Як показала практика попередніх років, це колективний розум, коли спільними зусиллями, аналізуючи ситуацію, ми підказуємо сторонам шляхи вирішення тієї чи іншої проблеми. Маргіналізувати роль цього єдиного міжнародно визнаною майданчика - контрпродуктивний шлях", - сказав Губарєв.

Віталій Ігнатьєв зазначив, що відповідно до угод, переговори в форматі "5+2" повинні проводитися мінімум шість разів на рік.

29 і 30 травня в Римі пройшов черговий раунд переговорів щодо Придністровського врегулювання у форматі "5+2", в яких брали участь Молдова і Придністров'я - сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія - посередники, ЄС і США - спостерігачі.

Останніми роками сталися численні зміни у відносинах між Молдовою та невизнаною республікою: відновлено телефонний зв'язок і залізничне сполучення між Кишиневом і Тирасполем, Кишинів почав визнавати дипломи Придністровського державного університету, молдовські фермери знову працюють на спірних землях під Дубоссарами, на Придністров'я поширилася зона вільної торгівлі з ЄС, тому що ПМР стала частиною молдовської угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.