В ЄСПЛ розповіли, коли оприлюднять рішення у справі "Україна проти Росії" щодо Криму

Середа, 31 жовтня 2018, 08:31

Суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська повідомила про дату розгляду першої міждержавної справи за скаргою України проти РФ та спрогнозувала період ухвалення рішення за нею.

Про це вона заявила в інтерв’ю "Європейській правді".

Справа "Україна проти Росії" щодо масових порушень плав людини в Криму в період анексії вже готова до розгляду.

За словами судді, має бути проведено два слухання у справі. Лише одне з них буде відкритим; його дата вже визначена. "Слухання відбудеться 27 лютого 2019 року", - повідомила суддя.

"Процедура така: ЄСПЛ проводить комунікацію з урядами обох держав, після цього відбувається розгляд справи, це – перші слухання. Далі Велика палата формує попередній висновок – чи є порушення, чи немає. Йде процес підготовки рішення, і Велика палата збирається на другі слухання, де вже розглядає проект самого рішення і голосує остаточно", - розповіла Юдківська.

За практикою ЄСПЛ, між першим слуханням та ухваленням рішення Суду проходить приблизно рік. Суддя вважає, що дана справа не стане винятком.

"Можна розраховувати, що і у кримській справі "Україна проти Росії" за рік буде рішення Суду, принаймні, щодо її прийнятності і щодо суті. А от питання компенсації, з високою імовірністю, буде відкладене" - розповіла вона.

"Кримська справа" стосується подій, що передували анексії, а також безпосередньо після анексії – стверджуваних порушень прав людини в Криму.

Україна звинувачує Росію у порушенні ключових прав, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини - право на життя, норми про заборону катування, незаконного позбавлення волі, викрадення людей, порушення свободи слова тощо.

Детальніше про це читайте в інтерв’ю "Ключове питання, на яке відповість ЄСПЛ – чи контролювала Росія Крим ще до анексії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.