У Туреччині в консульстві Саудівської Аравії зник журналіст, його могли вбити – ЗМІ

Неділя, 7 жовтня 2018, 12:32

Турецькі слідчі вважають, що журналіста-критика саудівського режиму Джамаля Хашоггі який зник у консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі, могли вбити.

Про це повідомляє The New York Times  з посиланням п’ять джерел, близьких до слідства.

Критик саудівського уряду, який писав для The Washington Post, Джамаль Хашоггі зайшов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі у вівторок, щоб отримати документ, необхідний йому для одруження, і після цього його більше не бачили. Наречена, яка розповіла про зникнення журналіста, при цьому чекала його на вулиці.

За даними слідства, у будівлі консульства, на журналіста чекали двоє саудівських агентів, які прибули до Туреччини, щоб змусити Хашоггі замовкнути. Наразі незрозуміло, чи входило в їхні наміри привезти Хашоггі до Саудівької Аравії живим, чи стався нещасний випадок, чи вони з самого початку мали намір вбити журналіста.

Якщо версія щодо вбивства підтвердиться, на Саудівську Аравію чекає міжнародний скандал.

Представники Саудівської Аравії досі заперечували навіть факт затримання Хащоггі у консульстві і заявляли, що не знають про його місцезнаходження. У посольстві Саудівської Аравії у Вашингтоні назвали інформацію про вбивство журналіста безпідставною.

Офіційна Туреччина не коментує дані слідства щодо Хашоггі, однак у суботу в країні почали кримінальне розслідування його зникнення.

Особи, причетні до розслідування не пояснюють, яким чином сталося вбивство і не приводять доказів, на яких базується їхній висновок.

Джамаль Хашоггі працював радником високопоставлених саудівських урядовців і був одним з найпомітніших у країні журналістів. Однак з часу свого добровільного вигнання у минулому році він написав низку статей, критичних до кронпринца Мухаммеда, який після смерті батька у 2015 році прибрав до своїх рух надзвичайні повноваження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.