У Варшаві відбувся Біло-червоний марш до 100-річчя відновлення незалежності

фото, відео
Неділя, 11 листопада 2018, 16:33

У польській столиці у неділю відбувся Біло-червоний марш до 100-річчя відновлення незалежності.

Про це пише "Польське радіо".

У заході взяли участь представники найвищої державної влади з президентом і прем’єром на чолі, польське військо, ветерани, представники націоналістичних організацій і тисячі простих громадян.

 

"Марш розпочнуть військові транспортні засоби, репрезентативний батальйон Війська польського, оркестр і солдати, що представлятимуть всі роди Збройних сил Польщі та нестимуть загалом понад сотню національних прапорів. Відразу за ними марш очолить пан президент. Так само, як під час параду, на вулицях Варшави ми зможемо побачити сьогодні бронетранспортери "Rosomak", міномети "Rak" та комплекси протиповітряної оборони "Poprad", - розповів Матеуш Кужеєвський з Міністерства національної оборони.

У центрі Варшави зібралися щонайменше декілька тисяч людей з державними прапорами. Опозиції на марші не було.

 
Twitter/Prawo i Sprawiedliwość

Італійські ультраправі Forza Nuova відвідали марш, як це було в минулому.

Виступаючи під час Біло-червоного маршу у Варшаві, президент Анджей Дуда заявив, що під польським прапором є місце для всіх:

"Дякую, що ви прийшли сюди заради Польщі. Дякую, що ви привезли біло-червоні прапори, що ми тут, і стоїмо саме під ними – під тими кольорами, за які проливали кров наші отці, діди і прадіди, покоління поляків, аби ми могли вільно їх нести, аби могли під ними зібратися. Під ними є місце для кожного. Це наш прапор – наш, державний, національний, біло-червоний. Ніколи не білий і вже ніколи не червоний".

Президент підкреслив, що хоче, аби марш відбувся в атмосфері радості та пошани для героїв і держави:

"Йдемо разом. Хай це буде спільний марш, хай це буде марш для кожного. Марш, на якому кожен хоче бути і на якому кожен почувається добре. Йдучи заради Польщі, я бажаю вам вдалого святкування. Хай живе Польща. Хай живе вільна, суверенна, незалежна Річ Посполита. Пошана і слава героям".

 

Нагадаємо, суд заборонив  польським націоналістам проводити марш до 100-річчя незалежності. Потім польський уряд та організатори націоналістичноо маршу дійшли згоди і домовились провести спільний біло-червоний марш, який матиме характер державної події.

Демонстрація націоналістів проводиться щороку 11 листопада, починаючи з 2010 року. Торік марш пройшов під гаслом "Ми хочемо Бога". За оцінками поліції, у ньому взяли участь близько 60 тисяч людей. Серед банерів були написи "Всі різні, всі білі" або "Європа тільки для білих", "Пам'ятаємо про Львів та Вільнюс".

Посольство України у Польщі попередило українців, що 11 листопада у Варшаві радикали мають намір вчинити провокації під виглядом нібито українських націоналістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.