Росіянин, який двічі возив сина прем’єра Чехії в Крим, розповів свою версію "викрадення"

Четвер, 15 листопада 2018, 09:51

Росіянин Петро Протопопов, якого син прем’єр-міністра Чехії Андрей Бабіш-молодший звинуватив у насильному утриманні в Криму, виклав свою версію нібито "викрадення" сина прем’єра.

У інтерв’ю виданню Novinky Протопопов розповів, що був доглядачем Бабіша-молодшого, який страждає на шизофренію, та намагався ставитися до нього, "як до брата".

За словами Протопопова, коли минулого року набула розголосу справа "Гнізда лелеки", тиск журналістів на Бабіша-молодшого посилився, і він захотів "забрати його з цього пекла, поки ситуація не заспокоїться".

Тоді Протопопов вирішив відвезти сина прем'єра у Крим. За його словами, з Бабішем-молодшим вони раніше подорожували за межі ЄС – в російський Калінінград.

Для відвідин Криму (вони вирушили туди через Москву. – Ред.) необхідно було отримати російську візу. "Ми повинні були подати заяву на отримання візи, він (Бабіш-молодший. – Ред.) сам її підписав", - розповів Протопопов.

До Криму, за його словами, вирішив їхати тому, що там ніхто не знає, хто такий Бабіш. Крім того, Протопопов вважає Крим частиною Росії і не вбачає у візиті порушення закону.

"Ви знаєте, я не чех, тому з моєї точки зору це не анексована територія, а частина Росії. І чому Росія? Ну, іншими мовами, крім чеської та російської, я просто не розмовляю", - пояснив Протопопов.

Він додав: знання мови давало гарантію, що у разі загострення проблем зі здоров’ям Бабіша-молодшого він без проблем міг би звернутися за необхідною медичною допомогою.

Крім того, вибору Криму сприяв теплий клімат, оскільки у вересні там досить тепло, сказав Протопопов.

Бабіш-молодший і Протопопов пробули в Криму місяць, а після завершення терміну візи повернулись до Чехії. Там знову подали заявку на візу – цього разу тримісячну, і повернулись на анексований півострів на початку листопада 2017 року.

Тоді, за словами Протопопова, в Ялті Бабіш-молодший познайомився з дівчиною з України.

"Після 20 хвилин спілкування з ним вона зрозуміла, що він інший. Вона сприймала це так, що хлопчик в порядку, іноді йому важко, але він може впоратися з цим. Цю жінку рекомендував мій хороший друг", - розповів Протопопов. Він переконує, що ні сам він, ні його друг не мають зв’язків з російськими спецслужбами.

Коли українка повернулась додому в Кривий Ріг, син прем’єр-міністра висловив бажання поїхати до неї, і вони вирушили автомобілем на материкову Україну.

Нагадаємо, Андрей Бабіш-молодший в інтерв’ю журналістам заявив: минулого року батько розпорядився насильно вивезти його в Крим, щоб сховати від корупційного розслідування. Син прем'єра звернувся в поліцію і заявив, що його викрали.

Спершу Бабіш заперечував слова сина, кажучи, що той психічнохворий. Але потім визнав, що син таки був в окупованому Криму, однак заявив, що його перебування було там законним і не було викраденням.

Бабіш-молодший разом із батьком та кількома іншими членами родини фігурують у так званій справі "Гнізда лелеки" щодо махінацій із коштами ЄС.

У 2008 році родина Бабіша викупила старовинний маєток, який вирішила переобладнати у люксовий конференц-центр "Гніздо лелеки". Суму реконструкції оцінили у 350 млн крон, з яких 50 млн склав грант Євросоюзу на підтримку малого бізнесу.

Прем’єр-міністр відмежувався від скандалу і заявив, що "Гніздо лелеки" під час прохання про отримання гранту належало його дітям.

Читайте також: "Крим, АЕС та син прем'єра: як корупція та довіра до росіян ведуть до зміни уряду Чехії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.