Макрон відповів Трампу: Франція - не васал США

Четвер, 15 листопада 2018, 15:53

Президент Франції Еммануель Макрон заявив голові Білого дому Дональду Трампу, що Франція для США – "союзник, але не васал".

Про це пише Reuters.

Трамп у своєму Twitter висловив незадоволення коментарями Макрона про європейську оборону, сказавши, що той має низьку підтримку серед населення, що французька торговельна практика є несправедливою і що економіка країни перебуває в падінні. Він також написав, що французи у Парижі вже починали вчити німецьку під час світової війни, аж поки не прийшли США.

Відповідаючи на запитання щодо твітів Трампа, в яких лідер США критикував спроможність Франції у Першій та Другій світових війнах, Макрон сказав: "У кожному моменті нашої історії ми були союзниками, а між союзниками повага обов'язкова".

Він додав, що Трамп грає лише на домашню аудиторію: "Я думаю, що він грає в політику, і я дозволяю йому грати в політику".

"Сполучені Штати є нашим історичним союзником і будуть ним надалі. Це союзник, з яким ми йдемо на всі ризики, з якими ми виконуємо найважчі операції. Але бути союзником - не означає бути васальною державою", - сказав Макрон.

Макрон 6 листопада закликав до створення "справжньої європейської армії" для захисту Європи від Росії і навіть від США.

"Дуже образливо. Мабуть, Європа мала б спершу заплатити свою справедливу частку в союзі НАТО, який США субсидують значною мірою", – написав Трамп у Twitter перед зустріччю з Макроном у Парижі 10 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.