У Туреччині затримали 13 активістів і вчених, ЄС вимагає їх відпустити

П'ятниця, 16 листопада 2018, 18:11

Європейський союз закликав владу Туреччини відпустити затриманих у п'ятницю представників громадянського суспільства, серед яких двоє відомих вчених.

Про це йдеться в заяві речниці Служби зовнішніх дій ЄС.

"Затримання цього ранку в Туреччині кількох відомих учених і представників громадянського суспільства викликає тривогу. Владі необхідно забезпечити дуже швидке рішення на основі принципу презумпції невинуватості і застосовувати попереднє ув'язнення відповідно до Європейської конвенції про права людини", - йдеться в повідомленні.

В ЄС наголосили, що неодноразові затримання критиків влади і триваючий широко поширений тиск на представників громадянського суспільства суперечать заявленій урядом Туреччини прихильності правам людини і основних свобод.

За інформацією Reuters, у п'ятницю турецька поліція затримала 13 осіб, в тому числі двох відомих учених в рамках розслідування справи правозахисника Османа Кавала, звинувативши їх у причетності до спроби повалення уряду через масові протести в 2013 році.

Кавала, відомий лідер громадянського суспільства, був поміщений у в'язницю рік тому в очікуванні суду за спробу повалити уряд, процес, який, за словами влади, почався з цих демонстрацій, і завершився спробою державного перевороту в липні 2016 року.

Поліція повідомила, що заарештованих в п'ятницю звинуватили в роботі з Кавалою і організації демонстрацій в Стамбулі, які перетворилися на загальнонаціональні антиурядові протести.

Щонайменше 10 людей загинули і тисячі тоді отримали поранення в зіткненнях з поліцією. Ці демонстрації стали найбільшими за час правління Реджепа Тайіпа Ердогана, який на той момент був прем'єром Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.