В Страсбурзі не вирішили, чи платити компенсації українцям через невиконання рішень судів

Вівторок, 20 листопада 2018, 11:10

ЄСПЛ та Комітет міністрів Ради Європи ще не ухвалили рішення про компенсації українцям у справі "Бурмич та інші", яка об’єднує понад 12 тисяч скаржників, що стикнулися з невиконанням рішень в Україні.

Про це заявила в інтерв’ю "Європейській правді" суддя Європейського суду з прав людини Ганна Юдківська.

Коментуючи минулорічне безпрецедентне рішення ЄСПЛ про припинення розгляду всіх скарг такого типу і передачу їх у Комітет міністрів, суддя нагадала, що суд не уточнив питання компенсації цим тисячам українських скаржників, та "зробив це свідомо".

Тепер рішення з цього приводу має ухвалити комітет міністрів РЄ. "ЄСПЛ передав КМРЄ розгляд усіх наявних та всіх майбутніх скарг з цього питання проти України, включаючи питання компенсації", - пояснила вона.

При цьому, за словами судді, можливий варіант, за якого Україна уникне необхідності платити таку компенсацію.

"Позиція Комітету міністрів залежатиме від того, що запропонує Україна. Не виключено, що КМРЄ скаже: "Що ж, тепер усе добре, ми вважаємо, що рішення виконано, навіть якщо ви дасте цим 12 тисячам скаржників якусь мінімальну компенсацію, або – за певних конкретних обставин – взагалі не дасте їм компенсації", - заявила вона.

За словами судді, головна мета рішення Суду – спонукати Україну розробити механізм виконання старих рішень, винесених проти держави національними судами.

"Ідея рішення ЄСПЛ не в тому, щоб кілька тисяч заявників, які "встигли добігти до Страсбурга", отримали компенсацію. Мета в тому, щоб з’явився механізм, завдяки якому всі, хто виграв суд у держави чи держустанов, отримали своє рішення виконаним. І тепер Україна має придумати, як це зробити", - розповіла Юдківська.

"Наразі Суд дав на це державі два роки", - наголосила вона.

Детальніше про скарги проти України в ЄСПЛ читайте в інтерв’ю Ганни Юдківської: "Уявіть, що 7 мільйонів українців підуть до Страсбурга через земельний мораторій"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.